Tábori élmény, érzés

A nyári szünet mindennapjait megtörve, immár második alkalommal 2015. július 6 – 10 között– mondhatni hagyományteremtő módon ­– került sor kicsik és nagyok számára a lelki feltöltődést adó 5NK, azaz 5 Napos Klub megrendezésére 130 gyermek részvételével.

Az 5NK-nak, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség adott otthont. A klub napjaiban a Kálvin termet nemcsak lelkészeink és hitoktatóink történetei töltötték be, hanem a gyerekek zsivaja is.

A klub heti témája Jerikó volt. A hét folyamán hittanosaink meghallgathatták Jerikó ostromának és az irgalmas samaritániusnak történetét, megismerkedhettek Józsué, Ráháb, Bartimeus és Zákeus példamutató személyével is. Táborozóink frissen megszerzett ismeretüket játékos feladatokkal mérhették össze. A feladatok részeként a gyermekek hol lufival játszottak, hol egy papírfa leveleit gyűjtötték, hol elrejtett kürtöket kerestek, vagy éppen totóztak.

DSC_0231

Mindennapunk felemelő pillanatai közé tartozott, amikor a gyermekek éneke betöltötte a Kálvin termet /reméljük a Bessenyei teret is/. E kedvelt elfoglaltság alkalmával még „sláger énekek” is születtek, mint például Tüzed Uram Jézus vagy Bízom benned, Uram Jézus című ifjúsági énekek.

Napunkat az aranymondás tanulása tette Istenben teljessé. Minden kincsnél drágább aranymondásunk megtanulásáért lelkes hittanosaink jutalmat is kaptak.

A lelki és szellemi épülés mellett fontos volt a mozgás és a játék is, amely csapatokra osztott sport versenyekkel, akadályversenyekkel és vizes lufi bajnoksággal valósult meg.

A nap legfontosabb kérdése hittanosaink számára a kézműves kincs elkészítése volt. Az 5 NK napjaiban a gyerekek táskát batikoltak, fű fejet készítettek, mappát mozaikoltak, vagy éppen szivárvány labdát készítettek.

Napunk zárásaként az Ahol a szivárvány földet ér című, öt részes missziós történetet hallgattuk meg, amelyben a hét utolsó napjára egy hitében megerősödött, példaként előttünk álló kislányt ismertünk meg.

Zárásként köszönetet szeretnék mondani gyülekezetünk ifiseink, minden segítő kéz gazdájának és azoknak a szülőknek, akik ránk bízták gyermekeiket erre a hétre. Isten áldja őket. „Hatalmas dolgot tett velünk az Úr, ezért örvendezzünk.” Zsoltárok 126, 3
Kósáné Szmolár Viktória hitoktató

 

Bibliai gyerekhét öt napban

Református gyermekeinknek egy olyan hetet szerettünk volna biztosítani, ahol együtt lehetnek egymással és Istennel.

Fontosnak tartottuk, hogy a gyermekek megismerhessék egymást, és közelebb kerülhessenek Istenhez. Tanulhattak történeteket, énekeket, aranymondásokat, játszhattak önfeledten és vidáman.

Az első két nap Ráhábbal találkozhattak Jerikó kőfalain és kívül barangolva, hogy hogyan találkozott a kémekkel és hogyan segített nekik. Megtapasztalhatták, hogy hite hogyan mentette meg őt, mert felismerte az egy igaz Istent.

A harmadik napon megismerkedhettek Bartimeussal, aki vak volt, de a tömegből Jézus meghallotta kiáltását, és hite meggyógyította őt.

A negyedik napon Jeruzsálemben találkozhattak Zákeussal, aki csaló és gonosz ember volt, de Jézus jelenléte és szava megváltoztatta addigi életét.

Az ötödik napon együtt mehettünk Jerikó-Jeruzsálem útvonalon azzal a zsidó emberrel, akit útonállók kiraboltak és megvertek. Nem a pap és a lévita, hanem egy samáriai ember nyújtott neki segítséget, ellátva sebeit és biztonságos helyre vitte el őt. A történet rávilágított az irgalmasságra, hogyan lehetünk irgalmasok másokkal szemben, és hogy Isten irgalma milyen nagy irántunk.

Jó volt látni a gyermekek vidám és őszinte arckifejezését, hogy az együtt megszervezett programokban érezhető volt Isten jelenléte.

Hiszen mindenben felfedezhettük Istent:

  • ott volt a történetekben, amikor megmutatta kegyelmét, irgalmát, hatalmát és szeretetét
  • ott volt az énekekben, ahol dicsőíthettük Őt.
  • ott volt a játékokban és barkácsolásokban, ahol felfedezhettünk néhány „tálentumot”
  • ott volt az imákban, ahol megszólított és megszólíthattuk Őt.

Ha ezen a héten gyermekeink szívébe egy picike magot is sikerült elültetnünk, már jót cselekedtünk.
Lacjákné Gárdus Tímea vasárnapi tanító


Öt csodás nap Jerikóban

130 hittanos gyerek és tanárai egy nem mindennapi utazást tettek az ókori Jerikó városában egy ötnapos bibliai klub keretén belül. Helyszínként Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Kálvin terme szolgált. A „mediterrán” éghajlat minden előnyét élvezhették a résztvevők miközben képzeletben az Ószövetségben szereplő Jerikó városát kikémlelték, majd a várfal csodálatos leomlásában láthatták meg Istenünk hatalmas erejét.

Nagyot ugorva az időben elérkeztünk az Újszövetség korához, ahol még mindig állt Jerikó városa, melyet sokféle ember lakott. Így ismerkedhettünk meg a vak Bartimeussal, a gátlástalan vámszedő Zákeussal, valamint a segítőkész névtelen samaritánussal, a könyörtelen pappal és lévitával. Találkozhattunk a könyörülő és minden hatalommal bíró Jézus Krisztussal, akinek minden helyzetre volt egy remek megoldása.

Együttlétünk további részében a történetekhez kapcsolódó aranymondásokat tanultunk. Játékosan ismételtük a tanultakat, csapatonként ügyességi játékokon vettünk rész, barkácsoltuk, jókat ettünk, örültünk egymásnak és hogy Istenünk nagy családjába tartozhatunk.

Visszatérve „kiruccanásunk” után a vasárnapi istentiszteleten gyülekezeti tagjainknak megköszönve imádságos és anyagi támogatását, kis ízelítőt adtunk a héten tanult énekekből és aranymondásokból.
Závodny Mária hitoktató lelkész

Berekfürdői többnemzedékes családi tábor 2015.

Áldás Békesség!

Egy sokunk számára fontos esemény került megrendezésre 2015. augusztus 9-14 között Berekfürdőn, ahol is testi-lelki feltöltődésben volt részünk. Ezekből az élményekből szeretnénk egy kis ízelítőt adni.

Bizonyára emlékeznek, hogy szinte pillanatok alatt betelt az összes hely a berekfürdői többnemzedékes családi táborra. 2015. augusztus 9-én délután 3 órakor nyitotta meg Dr. Gaál Sándor esperes úr ezt az alkalmat egy áhítat keretei között. A rövid csendesség után közel 150 gyülekezeti tag indult útra lelkipásztorainkkal együtt. A kisgyermekektől az ifjúságon át egészen a nyugdíjas korosztályig mindenki nagyon izgatottan várta ezt az együtt töltött néhány napot. A tábor – mint mindig – a Megbékélés Házában került megrendezésre.

Hála Istennek mindenki épségben megérkezett, a szállás elfoglalása után pedig kezdetét is vették a programok. A reggeli és esti áhítatok előtt zenekari kísérettel énekeltünk és sok-sok új éneket tanulhattunk meg. A zenekar tagjai: Kissné Mogyorósi Pálma, Gaál Eszter, Gaál Anna, Gaál Blanka, Szőllősi Vivien, Nyeste Zsófia és Lovász Márton. Ezúton is köszönjük nekik a szolgálatot!

A nagy nemzettségen belül 8 család alakult ki, melyeknek minden nap meg kellett fejteni egy-egy tesztet, csütörtök este pedig fény derült arra, hogy ki mit tud. Minden család megálmodott és előadott egy prózai vagy zenei darabot néhány percben. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

A reggeli áhítatok szerves része volt a szerepjáték, egy-egy rövid bár, de annál tanulságosabb jelenet előadása. Ezek kapcsán egy-egy aranymondással gazdagodhattunk (Zsolt. 34:9; Zsolt. 4:4; Zsolt. 118:6; Zsolt. 103:8 és János evangéliuma 14:1-2). Ezt követően kiscsoportokra oszlottunk és Illés történetén keresztül ismerhettük meg az Isten gondviselését. Délutánonként volt lehetőség kézimunkázni, órát készíteni, íjászkodni, ping pongozni vagy billiárdozni. Ezután a strandra látogattunk el, ahol mindenki megtalálta a számára ideális kikapcsolódási formát: a fiatalok csúszdázhattak, az idősebbek pedig élvezhették a gyógyvíz egészségre gyakorolt hatásait. A strandról visszatérve vacsorát kaptunk, melynek elfogyasztása után kezdetét vette az esti áhítat. Ezek is rendhagyó alkalmak voltak, akárcsak a reggeliek. Esténként Eleanor H. Porter Az élet játéka című könyvéből hallgattuk meg Pollianna történetét és tanulhattuk meg, hogy még a legkilátástalanabb helyzetben is találhatunk és kell is találnunk valamit, aminek örülni tudunk.

A szerdáról csütörtökre virradó éjszaka valamint hajnalban egy különös és nem mindennapi természeti jelenségnek lehettek szemtanúi, akik vállalták az éjszakázást: nagy csillaghullás volt, ami tökéletesen látszott a tábor területéről is. Körülbelül percenként egy hullócsillagot láthattunk. Igazán gyönyörű és felejthetetlen volt.

A csütörtöki volt az utolsó este, amit Berekfürdőn töltöttünk. A már korábban említett Ki mit tud után kaptunk egy nagy tortát. Az ifjúságnak nagyon gyorsan kellett elfogyasztania a fejadagját, hiszen számukra nem ért ezzel véget az este. Még előttük állt egy gondosan kidolgozott terv kivitelezése. Hogy mi volt ez a terv? Természetesen nem más, mint illendően elbúcsúzni Lovász Márton tiszteletes úrtól, aki egy teljes éven keresztül szolgált gyülekezetünkben, mint segédlelkész. Ifiseink nemcsak lelkészként, de emberként is megszerették és nem volt szívük elengedni őt búcsúajándék nélkül.

Ahonnan egy ember elmegy, oda érkezik valaki más. Új segédlelkészünk Pocsai László tiszteletes úr. Szeretettel köszöntjük őt gyülekezetünkben! De nemcsak ő mutatkozott be a táborban, hanem a gyülekezeti tagok is közelebb kerültek egymáshoz: új barátságok születtek, a régiek pedig még jobban elmélyültek.

01_DSC_0699

Pénteken ebéd után lelkileg feltöltekezve indultunk haza Nyíregyházára. Fájó szívvel hagytuk ott a tábort, de boldogan tekintünk vissza erre a hétre. Az élményeket megőrizzük, az emlékeket szívünkbe zárjuk, bizakodva tekintünk előre, és izgatottan várjuk a 2016-os berekfürdői többnemzedékes családi tábort.
Hreskó Anita ifitag

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.