A kórházi imakör adventi szolgálata Tákoson

A kórházi imakör adventi szolgálata Tákoson

  • december 15, 2023

A mezítlábas Notre Dame nevet is viselő tákosi fakazettás templomba vezetett a kórházi imakörünk útja advent első vasárnapján. Vendégszolgálatra hívta Terjék Judit kórházlelkész tiszteletes asszonyt Kanyó László, a helyi gyülekezet lelkipásztora. A félévvel ezelőtti tákosi, csarodai évzáró kirándulásunk folytatásaként ezúttal imakörünk vezetője lépett a szószékre, és hirdette Isten Igéjét a több mint 250 éves, Európa-szerte is nevezetes templomban. A hagyományokat itt nem pusztán ápolják, hanem megélik, ennek egyik jele, hogy a gyülekezet férfi tagjai a szószéktől jobbra, míg a lányok, asszonyok balra foglalnak helyet. Külön padot készítettek a lelkipásztor és családtagjai, valamint a kántor részére. A híres beregi keresztszemes terítőkkel díszített padok, az Úrasztala, a karzat, az ősi motívumokat megörökítő, kézzel festett fakazetták a velünk élő történelem csodás példái. A mindössze 356 lelket számláló beregi település református hívei közül 25-30 gyülekezeti tag és az imakörünk 9 szolgatársa ünnepeltük együtt Jézus Krisztus közelgő születését, és köszöntöttük advent első vasárnapját. 

A kórházi imakör szolgálata Tákoson

Az igehirdetés egy másik fontos információval bővült. Terjék Judit kórházlelkész szólt arról a misszióról, amelyet az 1800 ágyas Jósa András Megyei Kórházban végez több mint 3 éve. A beteglátogatás, a sákramentumok kiszolgáltatása, a lelki gondozás és a rászorulók segítése során kiemelt szerepet tulajdonít a kórházi imakör működésének. Napi rendszerességgel fordulunk Istenhez a betegek gyógyulásáért, a nehéz élethelyzetben lévőkért és a gyászt hordozókért. Csodás eredményeknek lehetünk tanúi, bizonyságául annak, hogy Istennek semmi sem lehetetlen. Menthetetlennek tartott betegek állnak lábra, a Szentlélek átölelő szeretete az örökélet vígasztalását nyújtja a hitében talán ingadozó testvéreknek. Ez a misszió soha nem ér véget – fogalmazott az Ige hirdetője -, bárki kérheti a közbenjáró imádságokat. Ennek a bizonyos jelzőrendszernek a kiépítése az orvosok, nővérek, betegek, hozzátartozók közreműködésével lehetséges. Bárki nyugodtan elérheti a tiszteletes asszonyt a 30/572-1724-es mobiltelefonszámon. Az imakör tagjai pedig hónapokon keresztül fohászkodnak Istenhez, név szerint kérve rájuk a kegyelmet, a segítséget. Adventi énekekkel, ritkán hallott versekkel, imákkal dicsőítettük az Urat az istentisztelet végén. 

A kórházi imakör szolgálata Tákoson

A szomszédos Csarodán felkerestük Medve Lászlóné, Icukát, aki a templomunkat díszítő garnitúrát varrta ki. Kézzel végzett igehirdetése nemcsak a Kálvin téri templomban, hanem hazánk, benne megyénk sok településén hírdeti Bereg kincsének, a keresztszemes hímzésnek a több évszázados örökségét. Bölcsőtől a koporsóig kísérik ezek a kendők a mindennapokat és az ünnepeket. Imaközösségben fordultunk Istenhez, e hajlék sokat próbált, de hitét töretlenül megőrző és gyakorló családjáért.

Az Adventre megérkezett az első hó is, nagy pelyhekben hullott, hófehérre varázsolva a beregi tájat. A beregdaróci Hét Csillag Református Konferenciaközpontban terített asztal mellett adtunk hálát az ünnepi szolgálat során is megtapasztalt kegyelemért.

 

Volomné Tóth Kornélia

 



Hozzászólások

x