Július 11. és 18. között 10. alkalommal (3. alkalommal, mint segítő) vehettem részt a Tivadarban megrendezett angol nyelvű bibliatáborban. Nehéz szavakba önteni mit is jelent az az egy hét Tivadarban, de talán legjobban az egyik barátnőm fogalmazta meg néhány éve: ha arra gondolok, hogy milyen lesz a mennyországban, akkor az angol tábor jut eszembe. Ne tessenek megbotránkozni! Mindjárt elmondom milyen is a tábor és akkor talán érthető lesz.

DSCN2437

A napot a reggeli után közvetlenül áhítattal kezdtük, amikor egy-egy frappáns és tanulságos történetet hallhattunk Erzsike vagy Enikő nénitől. Délelőtt 3 angol órán, 4 csoportba osztva vettek részt a fiatalok, az első órát a magyar segítők, a második és harmadikat pedig az anyanyelvű testvéreink tartották. Idén 6-an, érkeztek hozzánk Skóciából, köztük egy 2 éves kislány, azért, hogy Isten igéjére és az angol nyelvre tanítsanak minket. De nem hagyományos iskolai órákra kell itt gondolni! Gyilkossági nyomozás, bírósági tárgyalás, rejtélyes ufó észlelések, plakát verseny, forgatókönyv írás és filmforgatás mind az órák anyagát képezték, ahol a tanulóknak lehetőségük nyílt angolul beszélni. Az ebéd utáni szabadidőben bárki részt vehetett a tánc és dráma órákon, íjászkodhatott, frizbizhetett vagy kézművesedhetett. Az angol csoportok minden délután egy bibliaóra keretein belül beszélték meg az előző esti áhítat témáját. A héten egy füzetke segítségével olyan fontos kérdéseket dolgoztunk fel, ami minden keresztyén emberben felmerül. Mint például, ha kérdezhetnél Istentől egy dolgot mi lenne az vagy, hogy a menny és a pokol valódi-e, miért van szenvedés a világban és, hogy mi a helyzet a többi vallással. Vacsora után a tábor résztvevői átvonultak a tivadari református templomba, ahol énekléssel egybekötött áhítatott hallhattunk valamelyik skóciai vezetőtől. Az énekes csapatunkat gazdagította több gitár és egy ukulele is. Hétfő és kedd este a diákok részt vehettek a láthatatlan színházban, ahol a tékozló fiú történetét dolgoztuk fel. Szerdán és csütörtökön este meghitt beszélgetést folytathattak a fiatalok a magyar és skóciai segítőkkel, az őket érdeklő témában és néhány bizonyságtételt is hallhattunk. Az este fénypontja kétség kívül a pótvacsora volt, amit percek alatt elfogyasztott a mindig éhes társaság.

DSCN2363

Vasárnap délelőtt Godó Gábor abaújszántói lelkipásztor prédikációját hallhattuk a templomban, ahol néhány énekkel szolgáltunk a gyülekezeti tagok között. Ebéd után buszos kirándulásra indultunk és megnéztük a tákosi és csarodai templomot. Szerda délután került megrendezésre a szokásos csapatverseny, amikor a táborlakók 10 állomáson mérkőzhettek meg egymással különböző szellemi és ügyességi feladatok teljesítésével. Péntek este minden angol csoport egy színdarabot adott elő, amire lelkesen készültek a gyerekek. A kezdés előtt a táborlakók izgatottan szaladgáltak fel-alá a jelmezeikben szövegüket szorongatva vagy éppen egy hatalmas plakátot lobogtatva. A tánc-és dráma csoport zárta az előadások sorát, modern formában a tánc eszközeivel mutatták be azokat a kísértéseket és próbákat, amik elszakíthatnak Istentől. A megszokott módon a péntek estét skót tánccal zártuk, amiben alaposan elfáradt mindenki. Az estét az tette felejthetetlenné, hogy egymás kezét fogva elénekeltük az Auld lang syne című Robert Burns dalt, ami a rég barátokra való emlékezésről szól.

DSCN2369

Mit is jelent tehát az angol tábor? Közelebb kerülést Istenhez, közös dicsőítést, békét, nevetést, játékot, barátságokat városokon és tengereken is túl, egymással és Istennel való közösséget. És már csak 45 hetet kell várni a következőig! J

Sápi Anna

képek: Sápi Tamásné, Godó Zsófia Petra

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.