Az éneklés öröme - beszámoló kórusunk életéről

Az éneklés öröme - beszámoló kórusunk életéről

  • január 31, 2024

Gyülekezetünk kórusa nagyszerű időszakot él meg. Kilenc éve éledt újjá poraiból, mint a Főnix madár, és azóta töretlenül végzi szolgálatát Kissné dr. Mogyorósi Pálma odaadó munkájának, türelmes és szakmailag kifogástalan vezetésének köszönhetően.

A gyülekezet tagjaiból összeálló 25-30 fős, lelkes csapat hétről-hétre összejön szerdán 17 órakor, hogy Istenünknek az énekhangunkkal adjunk hálát, és együtt dicsőítsük Urunkat a kórusművek megtanulásával, éneklésével, közben egymásnak is örömöt szerezve. 

 Egyházkerületi kórustalálkozó, Balmazújváros

2014-től kezdődően a Nyírségi Egyházmegye által megszervezett valamennyi kórustalálkozón részt vett a kórus: 2015-ben Nyírkátán, 2017-ben Nyíregyházán, és az idén, 2023. április 23-án Kántorjánosiban. Ezen legutóbbi egyházmegyei kórustalálkozó kiemelkedő jelentőséggel bír a kórus életében, mert az ott résztvevő csapatok közül gyülekezetünk kórusát érte az a megtisztelő felkérés, hogy képviselhettük egyházmegyénket az egyházkerületi találkozón.

A találkozóra 2023. október 14-én – egy szép őszi napon – került sor Balmazújvároson, amelyen hat plusz egy kórus vett részt. A plusz egy az a balmazújvárosi református általános iskola gyermekkórusa volt, amely direkt erre az alkalomra szerveződött és a magával ragadó, népszerű és közismert afrikai „Kumbaya my Lord” dal magyar feldolgozását énekelték el. 

 Egyházkerületi kórustalálkozó, Balmazújváros

A kórustalálkozó házigazdái Balogh Mihály lelkész és Szabadi Árpád nyugalmazott esperes voltak. Esperes úr adta a igei szolgálatot, tőle hallhattuk azt a szép gondolatot, hogy mindenki elsősorban másoknak szeretne örömöt adni, de ha másnak örömöt tudok okozni, azzal magamat is boldoggá teszem. Ez rímel a diakonisszák azon jelmondatára is, azaz: „Jutalmam, hogy tehetem”. A diakonisszákkal együtt a kórustagok is úgy érzik egy-egy szolgálat alatt és után, hogy maga a közös éneklés
lehetősége már önmagában megfelelő, elegendő jutalom számukra. A találkozón résztvevők azonban ezen felül még további felejthetetlen jutalomban is részesültek a
nagyszerű vendéglátás során, a finom ebéd és desszert elfogyasztásával és a szakmai zsűri, Arany János karnagy biztató mondatainak meghallgatásával.

Jelen beszámoló írója még ezen túl is extra jutalmat kapott Balogh Mihály tiszteletes úrtól, aki a sok házigazdai teendői között szorított arra is időt, hogy rendelkezésemre bocsátsa a 80 és 90 éves anyakönyveket, amelyekből volt időm és lehetőségem kikeresni a felmenőimre, rokonaimra vonatkozó születési- keresztelési- és házassági anyakönyvi bejegyzéseket.

Ez számomra szintén felejthetetlen élmény, hiszen édesapám, nagyapám és visszafelé az apai felmenőim Balmazújvároson – ahogy mondják: „a Hortobágy mellyékén” – születtek, így újra felfedezhettem a családi gyökereimet.

Kórusunk lelkileg megújulva, szívünkben megerősödve, élményekben gazdagon tért haza az „Érpatak mellyékére”, a Nyírség fővárosába.

a beszámolót írta: Dezső Bálint



Hozzászólások

x