Jézus beállítja életóránkat - Csendesnap a templomunkban

Jézus beállítja életóránkat - Csendesnap a templomunkban

  • szeptember 5, 2024

A Biblia Szövetség Egyesület szervezésében augusztus 25-én tartottuk az évente megrendezésre kerülő Csendesnapot. A fél 11-es istentiszteletet követően asztalközösségben fogyasztottuk el a finom ebédet, majd az asszonytestvérek által készített süteményeket. Az ország több megyéjéből érkező vendégek örömmel üdvözölték a régi ismerősöket, mert például a borsodi Nyékládházáról, Kesznyétenről, a Hajdú megyei Debrecenből, Hajdúböszörményből, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Barabásról, Rétközberencsről, Demecserből, a Biblia Szövetség központjának is helyet adó Pécelről, és természetesen a vendéglátók otthonából, Nyíregyházáról is szép számmal érkeztek testvérek. Nem akármilyen téma köré csoportosították a szervezők az istentiszteletet, az előadásokat és a bizonyságtételeket. Jézus a tanítványainak és nekünk is felteszi a kérdést: Kinek mondanak engem? És ti kinek mondotok engem? /Mt. 16, 13-17/ Nem mindegy, hol, milyen élethelyzetben és mikor hangzik el Jézus kérdése, de ez mindig alkalmas időben történik. Válaszolnunk kell, nehogy elhamarkodott, elsietett vagy lekésett életünk legyen. Az egyház Urával való kapcsolattartás meghatározza jelenünket és jövőnket – itt a földön és az örökkévalóságban – fejtette ki igehirdetésében dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese és gyülekezetünk vezető lelkipásztora. A Krisztussal járás soha nem a véletlen műve. Ha hitet teszünk Jézus mellett, akkor egyúttal nemet mondunk minden másra. De vajon úgy vagyok-e jelen bárhol, bármely pillanatban, hogy tudom, ott van mellettem Jézus? Akkor az emberileg elképzelhetetlennek tűnő helyzetekben – Molnár Mária misszionárius Pápua-Új-Guineai küldetését hozta példaként esperes úr – meggyőződéssel tehetünk bizonyságot Megváltónkról. Ez minőségi időt is jelent. Becsüljük meg ezt az időt, vigyázzunk a helyzetekre, az életformáló dolgokra! Készüljünk mennyországtudatos életre! – összegezte prédikációjában dr. Gaál Sándor. „Ébredj bizonyságtévő lélek…” – ettől odaillőbb énekkel nem is dicsőíthettük volna az Urat. 

BSZ-csendesnap

Dr. Makrai Tibor, a Biblia Szövetség Egyesület elnöke hálát adott Istennek, hogy 1993 óta folyamatosan helyet adunk a csendesnapnak. Az a célunk, hogy az Ige üzenete erősítse személyes hitünket. Közösségek formálódnak az országszerte több helyszínen rendezett csendesnapokon. Örvendetes, hogy fiatalok is egyre nagyobb számban vesznek részt a Bibliaiskola alkalmain. Az evangelizáció, a tanítások élő valóságként járják át a lelkeket, határozzák meg a további életutat. 

Dr. Kállai Imre, a Debrecen-Homokkerti Református Egyházközség lelkipásztora rákérdezett: mit hallottak ki a tanítványok Jézus kérdéseiből? Mindenekelőtt a szeretetet. Megváltónk ugyanis biztos akart lenni abban, ha Ő már nem lesz jelen testben a Földön, a tanítványai fejében nem lehet zűrzavar, mert rájuk hárul a keresztény egyház terjesztésének felelőssége. Másnak látták a zsidók, a farizeusok Krisztust, a tévtanítások pedig már Jézus életében is megjelentek. Voltak, akik csak egy embernek látták, aki gyógyított, csodákat tett, mások földre szállt Istennek gondolták. De Jézus valóságos ember és valóságos Isten egy személyben! A IV. században dőlt el a vita, ezért tudta a megváltást tudomásunkra hozni, és az Atyához vezető utat megmutatni. Előbb-utóbb mindenkinek meg kell válaszolnia ezt a kérdést, megváltásra vagyunk kényszerítve! Jézus azért jött, hogy a testünket és a lelkünket is megmentse! Ha nehéz helyzetbe kerülünk, megerősít, hogy ki tudjunk jönni belőle. Kötelességünk és felelősségünk, hogy hitvallással tudjunk válaszolni erre az ajándékra. 

BSZ-csendesnap

Adámi László evangélikus lelkipásztor hangsúlyozta: Jézust illetően állást kell foglalnunk, így vagy úgy, de tudnunk és éreznünk kell, hogy „Én és az Atya egyek vagyunk”. Meg kell látnunk Jézusban a Fiút, és ragaszkodni Hozzá. Az előadó kifejtette az emberi és az isteni követek közötti különbséget, majd kiemelte Megváltónkról: „Én vagyok az örök isteni jelenvalóság.” 

BSZ-csendesnap

Bodnár Péter, a Demecseri Református Egyházközség lelkipásztora (Bodnár Máté tiszteletes úr édesapja) 42 évi szolgálat után köszön el gyülekezetétől, és Budapesten egy alapítvány keretében szolgálja tovább Istent. Jézusról, mint a bűnösök megváltójáról mondta el gondolatait, mint egy búcsú bizonyságtételt. Sokan csak a csodákat, a gyógyításokat, a beszédeket látták és hallották Urunk megnyilatkozásaiból. A tanítványoktól milyen missziót várhatna el, ha ők maguk sem látják tisztán Mesterüket?! Isten nekünk is felteszi a kérdést: mi kinek látjuk Jézust? Éltet-e bennünket ez a nagy áldozat? Ugyanis csak a megváltott ember tud jót tenni, ő lehet eszköz Jézus kezében. Az élő Krisztus örömillatát kell árasztanunk, ha azt szeretnénk, hogy mások a mi életünkön keresztül alkossanak képet a világ Teremtőjéről. Soha ne felejtsünk el hálát adni, mindenért, mint ahogy énekeltük a 804. számú dicséretben.

Dr. Mikolicz Gyula, a Bibliaszövetség nyugalmazott titkára az Üdvözítőről összegezte információit. Az üdvösségről, az örök életről, az üdvbizonyosságról beszélt. Elmondta, hogy lehet üdvözülni. Az örök életről tett megfogalmazása: ez nem pusztán a halál utáni időt jelenti, mert akinek Jézus kijelentette magát, már most örök életet él. Isten Igéje és Szentlelke által munkálkodik az emberben. Ezt pedig hittel, döntéssel és Előtte történő leborulással köszönhetjük meg. 

BSZ-csendesnap

Dr. Makrai Tibor meghívta a jelenlévőket a Biblia Szövetség Egyesület megalakulásának 35. évfordulója tiszteletére szervezett Hálaadó Csendesnapra Pécelre szeptember 7-én. Tematikus beszélgetésekre várják a résztvevőket: Megmenthető-e a Föld?, Ki irányítja a világpolitikát? Félelmek és aggodalmak korában hogyan tekintsük földi és örökkévaló jövőnkre?, Szentírás vagy alku? – emberekhez igazított egyház, Van-e jövője a keresztény közösségeknek?

Közelebb kerülhettünk a Csendesnap kérdéséhez, amelyet Jézus már kétezer éve és azóta is feltesz: ti kinek mondotok engem? Erre pedig válaszolunk, nem szavakkal, hanem szívünk és lelkünk hitével, odaadásával. S akkor az üdvbizonyosság meghatározza életünket.

Itt a Földön, és odaát a Mennyben.

 

Volomné Tóth Kornélia



Hozzászólások

x