Középkori templomok útján - Gyülekezeti kirándulás

Középkori templomok útján - Gyülekezeti kirándulás

  • október 7, 2018

      2018. október 7-én vasárnap, kora délután több mint 120-an keltünk útra, hogy élőben is felfedezzük megyénk középkori, de ma is élő gyülekezettel bíró, templomait.

      Első állomásunk a Nyírbátori Református Egyházközség temploma volt, ahol Fazekas Ferenc Sándor lelkipásztor és dr. Báthori Gábor gondnok úr, Sivadóné Cselenyák Dóra igazgatónő várt bennünket. A közös éneklés után megismerkedhettünk a város és a templom történetével, valamint bemutatták számunkra a gyülekezet és Báthory Anna Református Általános Iskola életét is.

        A templom épülete nem volt ismeretlen számunkra, fényképeken már láthattuk a tavalyi év során gyülekezetünkben, a Középkori templomok kiállítás részeként. Élőben azonban egészen más! Haranglába, boltozata, orgonája, ablakai és csillárjai lélegzetelállítóak, tetőterének és síremlékének felfedezése egyedi élményt nyújtott.

Gyülekezeti kirándulás

        A pompás és monumentális nyírbátori templom után Tákosra utaztunk, hogy a kicsiny, szerény, ám mégis szemet gyönyörködtető templomot is megismerhessük. A fazsindelyes haranglábú, paticsfalú, kazettás mennyezetű templomban, közös éneklés után Budai Lajosné, a helyi gyülekezet tagjaismertette velünk az épület történetét, értékeit, valamint személyes élményeit és fokozta kirándulásunk vidám hangulatát. A bemutató után Kanyó László lelkipásztor is köszöntötte a gyülekezetet.

        Bár magával ragadott bennünket a tákosi templom tiszta egyszerűsége, tovább folytattuk utunkat Csarodára. A gyönyörű épített és természeti környezetben elhelyezkedő templomhoz éppen naplemente idején érkeztünk, és egészen szívmelengető látványban lehetett részünk. Az épülethez közelítve, a finom fények között, pedig már kívülről felsejlett, hogy ebben a református templomban valami más lesz, mint templomainkban szokott! Az ablakokra tekintve már kívülről is festett motívumokkal találkozhattunk, az épületbe belépve pedig egészen újszerű élmény fogadott bennünket, gazdag mintázat és freskók ékesítik a falakat. Közös éneklésünk után, a templombemutatás szavai közben értettük meg igazán, hogy milyen ékességei is ezek a freskók az épületnek!

Gyülekezeti kirándulás

            Továbbindulásunk előtt, a nagy létszámunk miatt, két csoportot alakítottunk, mert Beregdarócra, az utolsó helyszínünke, érkezve kettéváltunk. Míg gyülekezetünk egyik fele a beregdaróci templomot töltötte meg énekszóval és ismerkedhetett meg az épület és a gyülekezet történetével Kántor Béla harangozó beszámolói által, addig közösségünk másik fele a református Hét Csillag Üdülő- és Konferencia-központba nyerhetett betekintést egy közös vacsora erejéig. A csoportok ezt követően cseréltek, hogy mindenki gazdagon feltöltekezhessen étellel, látvánnyal, történetekkel és élményekkel egyaránt!

Valóban nem szenvedtünk hiányt semmiben és egy igazán szemet gyönyörködtető utazáson vehettünk részt. Isten azonban ennél mélyebb útravalót készített számunkra azon a vasárnapon is!

„Jézushoz jöjjetek, megfáradtak, Igája néktek is nyugalmat ad. Terhe könnyű, irgalma nagy. Zengjetek éneket, az Istennek, Dicsérjétek szent nevét minden népek, Szívvel szájjal dicsérjétek!”

- Szólt énkbe foglalt imádságunk, minden templomban, mert nevezhetjük azt monumentális gótikus csarnoktemplomnak, mezítlábas Notre Dame-nak, a mosolygó szentek templomának, vagy korhűen helyreállított középkori templomnak, az imádság háza az mind!

Konrád Máté Dániel



Hozzászólások

x