Nyíregyházán koncertezett a Schola Academica

Nyíregyházán koncertezett a Schola Academica

  • június 16, 2018

2018. június 16-án a Nyíregyháza-Városi Református Templomban adott háromnegyed órás koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen működő Schola Academica kóra.

A jelenlévőket Dr. Gaál Sándor esperes úr köszöntötte, majd Göbölösné Gaál Eszter, a kórus tagjaként ismertette röviden az énekkar múltját és repertoárját.

Schola Academica Koncert

A Schola Academica kórus 2013-ban alakult a zeneművészeti egyetem egyházzene tanszakának hallgatóiból és a Schola Hungarica egykori tagjaiból. Dobszay László halála után 2011-ben a Schola Hungarica 60 lemezfelvétel, körülbelül 250 koncert és 40 év működés után feloszlott. A jelenlegi kórus az elődje örökségét szeretné folytatni a régi Schola egykori meghatározó énekesei vezetésével – tudhattuk meg.

A koncert anyaga, amelyet az üdvtörténet eseményei köré rendeztek, az egyházi év egymásutániságában mutatta be, hogyan alakult a gregorián éneklés a reformáció utáni magyar hagyományban népnyelvűvé, mit és hogyan mentettek át a 16. századi protestáns egyházzenészek abból a hagyományból, amelybe ők is beleszülettek.

Schola Academica Koncert

A kórusművek adventtől vízkeresztig vezették a templom hálás közönségét, akik vastapssal fejezték ki tetszésüket a kórus tagjainak.

Örömünkre szolgált, hogy a Schola Academica énekkar tagjai a másnapi, június 17-i fél kilences istentiszteleten is énekkel szolgáltak közöttünk.



Hozzászólások

x