Egyházmegyei Hittanos Vetélkedő volt Nyíregyházán

Egyházmegyei Hittanos Vetélkedő volt Nyíregyházán

  • április 13, 2019

A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség adott helyet a Nyírségi Református Egyházmegye I. Hittanos Vetélkedőjének 2019. április 13-án. A napot az egyházmegyei Katechetikai Bizottság szervezte és bonyolította le.

Állami általános iskolák 3. és 4. évfolyamain tanuló hittanos diákokból álló 3-5 fős csapatok nevezhettek be a vetélkedőre, amelynek témája Mózes élete volt a születésétől a pusztai vándorlás azon időszakáig, amíg a nép megkapta a Tízparancsolatot.

A templomban megtartott áhítattal kezdődött az alkalom, amelyen Dr. Gaál Sándor esperes úr köszöntő szavai után Szerencsiné Ujvári Julianna kislétai lelkipásztor szolgált, aktuálisan Mózes történetéből vette fel a textust. Ezután a Kálvin teremben kereste meg helyét az a 36 csapat, amely benevezett és szépen fel is készült a megmérettetésre. Minden csoport egy előre megírt bemutatkozó versikét adott elő, amely nemcsak a névválasztásukat magyarázta meg, hanem habitusukat, hozzáállásukat, versenyszellemüket és érkezésük célját is tudatta a hallgatósággal. Voltak Nílus menti kosárfonók, Csipkebogyók, VAV, Választottak, Púá és egyéb, a bibliai leírásból kézenfekvő és fantáziadús csapatnevek.

Egyházmegyei Hittanos Vetélkedő

A „mérkőzés” két nagyobb egységben történt. Megszerzett pontjaikat „manna” formájában egy kosárban gyűjtötték a versenyzők. Meggyőző volt látni a gyerekek lelkesedését, ügyességét. Végig jól teljesített mindegyik csapat, beleadva a témában szerzett minden tudásukat. Élvezték a nagyon izgalmas, Mózes történetét sokoldalúan megközelítő, az ismeretanyagot változatosan felmérő feladatokat. A tudásanyagon túl még az ügyességük is szerepet kapott a válaszadásban. Az igaz vagy hamis feladat feleletadásánál színekkel megkülönböztetett, igaz vagy hamis, tojástartóba kellett beletalálniuk egy pingpong labdával.

Nagyon tetszett a gyerekseregnek a Mózes életét feldolgozó rajzfilmből való néhány részlet, amelynek ismerni kellett a bibliai folytatását. Végig sikerült fenntartani bennük a versenyszellemből, a tudásuk megmutatásának akarásából fakadó kellő feszültséget.

Egyházmegyei Hittanos Vetélkedő

A finom ebéd után izgatottan várta minden csapat az eredményhirdetést. Az első három helyezett között holtverseny alakult ki, amit activityvel döntött el a zsűri. Végül a következőképpen alakult a végeredmény: Nyírmeggyes csapata az 1., Kisléta a 2., Nyírpazony a 3. helyezést érte el. Az első három helyezett csapat tagjait egy-egy játékkal jutalmazták, a többiek egy csokoládét és egy igés ceruzát kaptak. A három nyíregyházi csapat közül legelőkelőbb helyen a Mózeskosár nevű csapat végzett, akik negyedikek lettek. Ők az Arany János Általános Iskolából érkeztek, felkészítő hitoktatójuk Takácsné Sápi Hajnalka. Mindegyik csapatnak gratulálunk!

 



Hozzászólások

x