Református óvodákat avattak Nyíregyházán

Református óvodákat avattak Nyíregyházán

  • október 15, 2022

„Az Úr ajándéka a gyermek” – emelte ki dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke avatóbeszédében a két református óvoda küldetését. Október 9-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének belvárosában, a Kiss Ernő utcán, október 10-én pedig a legújabb városrészben, Örökösföldön adták át az egyenként 50-50, két-két csoporttal induló intézményt. Régi vágya valósult meg ezzel a fenntartó Nyíregyháza-Városi Református Egyházközségnek. A 10 éve létesített Mustármag Bölcsőde – amely már bővítés alatt áll -, a hároméveseket nem tudta eddig református óvodába küldeni. Akik pedig most először kérnek óvodai ellátást, azokat is a 21. századi színvonalú intézményekben fogadja a csoportonként 2-2 óvodapedagógus és 1 dajka. Máris azt tervezik, hogy mindkét óvodát, felmenő rendszerrel bővítik, így jövő ősztől a kisebb testvéreket is ide hordhatják a szüleik. 

Óvodák átadása

Bár a foglalkozások szeptember 1-jétől elkezdődtek, az ünnepélyes átadásra verőfényes őszi napon, stílszerűen gyermekzsivajjal a háttérben került sor. Az egyházi, az állami és a megyeszékhely önkormányzati vezetői, az egyházközségek lelkészei, presbiterei, tagjai mellett a gyerekek és szüleik is együtt ünnepeltek. Az Országos Óvodafejlesztési Programban mindkét óvodai beruházást támogatta a Magyarországi Református Egyház, Magyarország Kormánya. A Kiss Ernő utcai óvoda több mint 1 milliárd, az Örökösföldön lévő több mint 600 millió forintba került. A gyülekezet önzetlen szerepvállalása is megmutatkozott. „A mi óvodánk ajtót tár Jézusnak” – mondta a tiszántúli püspök. Erre a szellemiségre utalt dr. Gaál Sándor esperes, a Nyíregyháza-Városi Egyházközség vezető lelkipásztora, aki felelevenítette az 1 évvel ezelőtti alapkőletételtől az avatásig tartó igen rövid, de Istentől áldott időszakot. Olyan összefogásnak lehettünk tanúi, amelynek alapja a hitünk, a bizalmunk és keresztyén életfelfogásunk. 

Óvodák átadása
Óvodák átadása
Óvodák átadása

Dr. Szabó Tünde kormánymegbízott a családok szerepéről, dr. Vinnai Győző parlamenti képviselő a családtámogatási rendszerről, dr. Kovács Ferenc polgármester az egyházak állami szerepvállalásáról mondta el gondolatait, majd dr. Fekete Károly Isten áldását kérve vágták át a szalagot. Klincsikné dr. Simon Enikő, az óvodák intézményvezetője szerint a szülők azért is örülnek, mert most már a bölcsőde és az iskola között református értékrend szerint nevelhetik a 3-6 éves gyerekeket is. Nagyon hamar betelt a létszám.

Óvodák átadása

A csoportszobákban szemet gyönyörködtet a dekoráció, a játékok, a foglalkoztató, a padlótól a mennyezetig érő ablakokból az udvari játszótérre látni. A Bárányka csoportban Patóné Árkosi Judit és Barati-Réti Eszter óvodapedagógusok hálát adnak Istennek, hogy hitüket és hivatásukat ilyen csodás körülmények között gyakorolhatják. Az Örökösföldi óvoda – a közelmúltban átadott templom, a parókia és a közel kétéves múltra visszatekintő gyülekezet egységében – lehetőséget kínál Nyíregyháza legnagyobb és folyamatosan gyarapodó városnegyedében is az értékelvű nevelésre. A valódi közösség formálásából Nagy József lelkipásztor naponta kiveszi a részét.



Hozzászólások

x