Hájas István

Hájas István

Bemutatkozás

Hájas Istvánnak hívnak, 1993. április 15-én a kárpátaljai Nagyszőlősön születtem. Később családommal Bátyúba költöztünk és már itt kezdtem meg általános iskolai tanulmányaimat. Édesapám Hájas István, a Kárpátaljai Református Egyházkerület levéltárának igazgatója, festő, illetve a bátyúi református gyülekezet presbitere és hitoktatója. Édesanyám Hájas-Derceni Éva, tanítónő a bátyúi középiskolában. Két testvérem van. Nővérem, Csilla Svájcban él. Húgom Dominika, a Nagyberegi Református Líceum tanulója.

Tanulmányaimat a Nagyberegi Református Líceumban folytattam, ahova 2008-ban nyertem sikeres felvételt. Életem meghatározó három éve volt, mert egy olyan közösség részese lettem, ahol növekedett a hitem, erősödött az Istennel való kapcsolatom és nem utolsó sorban olyan tudásra tettem szert, ami biztos alapja lett a továbbtanulásomnak.

2011-ben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elsőéves matematika-informatika szakos hallgatója lettem. Tagja voltam a Főiskola Református Ifjúsági Gyülekezetnek (FRIGY) és gitároztam az együttesben. Ezalatt az idő alatt a Bátyúi Református Ifjúsági Közösség aktív tagja maradtam és helyettes vezetője lettem, mindemellett másfél évig voltam a Pulzus rádió önkéntes munkatársa Beregszászban, ahol helyet kaptam a Pulzus című ifjúsági műsorban.

Két év matek-info után mégsem éreztem, hogy a helyemen vagyok, de Isten nem hagyott cserben, így az Ő akaratának engedelmeskedve 2013-ban felvételiztem és felvételt nyertem a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre. 2015-ben lehetőségem adódott, hogy Angliában önkénteskedjek és szolgáljak, így egy évet Margate-ben töltöttem, ahol egy közösségi házban dolgoztam hajléktalanok, alkoholisták és rászorulók között. Az egyetemi tanulmányaim alatt nem csak lexikális tudást, barátokat szereztem, hanem életreszóló társat is, hiszen itt ismertem meg feleségemet, Hájas-Gáspár Orsolyát, akivel nemrég kezdtük meg közös házaséletünket. A teológiai tanulmányaim alatt diáktársaim választása alapján 3 évig voltam az Andaházy Kollégium elnöke, 2 évig a Hallgatói Önkormányzat jegyzője és honlapszerkesztője. 2018-tól a "Szólj be a Papnak" rendezvénysorozat hang és videószerkesztője vagyok. 2019-ben feleségemmel megpályáztunk egy szakmai gyakorlati ösztöndíjat, amit a kolozsvári Protestáns Teológia Intézetében töltöttünk.

Hiszem, hogy okkal vagyunk itt, Nyíregyházán, és bízom benne, hogy amellett, hogy tartalmas évünk lesz és sok-sok dolgot tanulunk, mi is hasznos eszközök lehetünk Isten kezében.

x