Nagy József

Nagy József

  • lelkipásztor

Bemutatkozás

Áldás, békesség!

Szeretettel köszöntök mindenkit, Nagy József vagyok, született lelkipásztor. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ebbe születtem bele – nekem is végig kellett járni az utat, amely a református lelkészek tanulmányi ösvénye.

Debrecenben láttam meg a napvilágot, augusztus 10-én, 1981-ben. Szüleim nem lelkészek, de lelki emberek, példaképek számomra, s aktív tagjai a gyülekezeti közösségüknek. A Debrecen-Homokkerti Református Egyházközséghez tartozik a családom, itt jártam templomba, gyermekfoglalkozásokra, ifjúsági bibliaórára – és itt kapcsolódtam be önkéntes szolgálatokba is, két testéremmel együtt. Általános iskolai tanulmányaim után a Debreceni „Refi”-ben tanultam, érettségi után pedig a Hittudományi Egyetem hallgatója lettem.

Konfirmációs előkészítő

Önkéntes munkaévet, majd egy tanévet töltöttem Németországban, ahol a német nyelvet mélyebben sajátíthattam el. Utolsó egyetemi évem alatt ismerhettem meg, s jegyeztem el Hadházi Emesét, aki a Nagytemplomi Gyülekezet szolgálatokban is aktív tagja volt. Ő a Debreceni Egyetem jogi karán szerzett diplomát. 2008-ban házasságot kötöttünk, s úgy érkeztünk a Nyírségi Egyházmegyébe, hogy első gyermekünket várhattuk. 2009 óta vagyok az Egyházmegyénkben szolgáló lelkipásztor, Rakamazon és Nyírtelken, majd Nyírpazonyban volt szolgálati helyem, ez év szeptemberétől pedig a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Örökösföldi Közösségének vagyok a lelkésze. Feleségemmel családunkban 6 gyermeket nevelünk: Álmost, Zsombort, Bíborkát, Nándort, Kincsőt és Zentét. Örömmel érkeztünk a Gyülekezetbe, mert úgy jöttünk, hogy tudtuk: itt van a kijelölt helyünk! Soha nem egyszerű a gyülekezetváltás, mert ahol szívesen van az ember, ahol otthonra talál, onnan nem vágyódik sehova – de hiszem, hogy itt is otthont készít számunkra mennyei Atyánk.

Azzal kezdtem, hogy született lelkész vagyok – ezt azonban sokáig nem tudtam. Szüleim imádságban ajánlottak föl engem Isten szolgálatára, már a születésem előtt – Ő pedig úgy forgatta az életem kerekét, hogy kikerülhetetlenné vált számomra a lelkészi hívatás. Amióta ezt megértettem, azóta igyekszem engedni, hogy Ő legyen a munkáltatóm minden területén az életemnek. Bízom benne, hogy egész életemben megmaradhatok az Ő szolgálatában.

x